10 Science Questions Every High School Graduate Should Know - Answers - KFVS12 News & Weather Cape Girardeau, Carbondale, Poplar Bluff

Cape Girardeau, MO

10 Science Questions Every High School Graduate Should Know - Answers

10 Science Questions Every High School Graduate Should Know - Answers
By:  Jason Lindsey

Cape Girardeau, MO - A team of leading scientists have come up with a 10 question science quiz you should be able to pass with flying colors if you have a high school diploma.

With questions in hand science reporter Jason Lindsey put two Heartland schools to the test.  In the end, the students got most of the questions right.  The one that stumped most, "Why do we put salt on sidewalks when it snows?"

1. What percentage of the earth is covered by water?
Answer: About 71 percent of the earth's surface is covered by water.
--Submitted by Robert Gagosian, Woods Hole Oceanographic Institute

2. What sorts of signals does the brain use to communicate sensations, thoughts and actions?
Answer: The single cells in the brain communicate through electrical and chemical signals.
--Submitted by Torsten Weisel, Rockefeller Institute, New York

3. Did dinosaurs and humans ever exist at the same time?
Answer: No. Dinosaurs went extinct at the end of the Cretaceous period, 65 million years ago. Modern humans did not appear until around 200,000 years ago.
--Submitted by Andrew C. Revkin, New York Times Science Reporter

4. What is Darwin's theory of the origin of species?
Answer: Darwin's theory of species origination says that natural selection chooses organisms that possess variable and heritable traits and that are best suited for their environments.
--Submitted by Jonathan Weiner, 1995 Pulitzer Prize-Winning Author

5. Why does a year consist of 365 days and a day of 24 hours?
Answer: A year, 365 days, is the time it takes for the Earth to travel around the Sun. A day, 24 hours, is the time it takes for the Earth to spin around once on its axis.
--Submitted by Leslie Sage, Nature Magazine

6. Why is the sky blue?
Answer: Solar radiation sunlight is scattered across the atmosphere by a process called diffused sky radiation. The sky is blue because much more short-wave radiation--blue light--is scattered across the sky than long-wave radiation--red light.
--Submitted by Roy Glauber, 2005 Nobel Prize Winner; Harvard University

7. What causes a rainbow?
Answer: Rainbows can be seen when there are water droplets in the air and the sun is shining. Sunlight, which contains all colors, is refracted, or bent, off the droplets at different angles, splitting into its different colors of red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet.
--Submitted by Kim Kastens, Columbia University

8. What is it that makes diseases caused by viruses and bacteria hard to treat?
Answer: Influenza viruses and others continually change over time, usually by mutation. This change enables the virus to evade the immune system of its host so that people are susceptible to influenza virus infection throughout their lives. Bacteria mutate in the same way and can also become resistant if overtreated with antibiotics.
--Submitted by Helle Gawrylewski, Johnson & Johnson

9. How old are the oldest fossils on earth?
Answer: About 3.8 billion years; they're bacteria-like organisms.
--Submitted by Paul Nurse, 2001 Nobel Prize Winner; Rockefeller Institute

10. Why do we put salt on sidewalks when it snows?
Answer: Adding salt to snow or ice increases the number of molecules on the ground surface and makes it harder for the water to freeze. Salt can lower freezing temperatures on sidewalks to 15 degrees from 32 degrees.
--Submitted by Arthur Knudsen, Bridgeton, N.J., Schools

Source: The Columbia News Service

  • Heartland NewsMore>>

  • First Alert: Warm, humid day expected

    First Alert: Warm, humid day expected

    Sunday, August 19 2018 3:52 PM EDT2018-08-19 19:52:39 GMT
    Near Olive Branch Illinois. (Source: William Foeste, cNews)Near Olive Branch Illinois. (Source: William Foeste, cNews)

    There is a small chance for scattered showers and storms this afternoon and early evening.

    There is a small chance for scattered showers and storms this afternoon and early evening.

  • 1 killed after 3 vehicle crash on Highway 25 in Cape Girardeau Co. MO

    1 killed after 3 vehicle crash on Highway 25 in Cape Girardeau Co. MO

    Sunday, August 19 2018 2:50 PM EDT2018-08-19 18:50:09 GMT
    1 person died in the crash (Source: Raycom Media)1 person died in the crash (Source: Raycom Media)

    According to Missouri Highway Patrol Sgt. Clark Parrott, Troop E officers were at the scene of a three-vehicle deadly crash in southern Cape Girardeau County.

    According to Missouri Highway Patrol Sgt. Clark Parrott, Troop E officers were at the scene of a three-vehicle deadly crash in southern Cape Girardeau County.

  • Cape Girardeau County, MO man missing

    Cape Girardeau County, MO man missing

    Sunday, August 19 2018 1:25 PM EDT2018-08-19 17:25:27 GMT
    Mason has no vehicle and has a breathing condition. (Source: Family submitted)Mason has no vehicle and has a breathing condition. (Source: Family submitted)

    A man from Cape Girardeau County, Mo. went gone missing on Saturday, August 18.

    A man from Cape Girardeau County, Mo. went gone missing on Saturday, August 18.

  • Trending StoriesTrending StoriesMore>>

  • breaking

    Sheriff: Body found in Mississippi River

    Sheriff: Body found in Mississippi River

    Sunday, August 19 2018 2:21 PM EDT2018-08-19 18:21:39 GMT
    Sunday, August 19 2018 2:39 PM EDT2018-08-19 18:39:08 GMT
    (Source: Raycom Media)(Source: Raycom Media)

    According to Mississippi County Sheriff Dale Cook, a body will be sent to the Arkansas State Crime Lab in Little Rock for an autopsy after the body was discovered this weekend in the Mississippi River. 

    According to Mississippi County Sheriff Dale Cook, a body will be sent to the Arkansas State Crime Lab in Little Rock for an autopsy after the body was discovered this weekend in the Mississippi River. 

Powered by Frankly